Live, Love, Learn and Leave a legacy.

Live, Love, Learn and Leave a legacy.

In gesprek met Alida Fabies-Hornberger “Live, Love, Learn and Leave a legacy.” over persoonlijke groei, een groot en warm gezin, vooroordelen, sterke vrouwen en Ibiza     

Alida (41) is sinds anderhalf jaar Productowner Modelontwikkeling binnen het Shared Service Centre bij a.s.r. verzekeringen. Daarvoor vervulde ze verschillende rollen bij (SNS)Reaal en Vivat, en maakte onderdeel uit van het Management Team van het actuariaat met focus op het terrein van pricing en product- en  modelontwikkeling. Privé richt Alida zich in haar vrije tijd op het zelfstandig ondernermerschap. Haar partner runt een Surinaams restaurant, Biem’s Kitchen op de Zuidas in Amsterdam (een aanrader), en ze hebben samen twee prachtige zonen.

Interview: Anno Bousema, partner Financial Assets Actuarial Executive Search.
Dit interview is de zesde in een reeks gesprekken met actuarieel professionals, die gepubliceerd worden op actuaris.info

Ik ontmoet Alida, zoals altijd positief en goedlachs, in restaurant Meneer Vink, onder de rook van Utrecht en op 5 minuten loopafstand van het prachtig gerenoveerde glazen a.s.r. gebouw. De eigenaar van Meneer Vink ontvangt regelmatig groepen medewerkers van a.s.r. die iets te vieren hebben, en dat gaat er altijd gezellig aan toe. Alida is deze week voor de 2e keer op kantoor geweest, na de lange periode van gedwongen thuiswerken vanwege de Corona pandemie. En dat vindt ze een verademing, “Heerlijk onder de mensen zijn….” Want vanaf haar start bij a.s.r., in april van 2020, zag ze haar collega’s alleen op het beeldscherm vanuit haar werkkamer in Assendelft. Desondanks kende ze een goede start bij a.s.r., na 14 jaar Reaal en Vivat. “Ik ben terecht gekomen in een volwassen en professioneel team, heb een fijne manager met wie ik constructief en erg prettig samenwerk.” “De overgang naar a.s.r. ging eigenlijk erg soepel. Natuurlijk hebben de ervaringen en opgebouwde expertise bij Reaal en Vivat, waar het er door de overname nogal dynamisch en soms hectisch aan toe ging, en waar veel van je aanpassingsvermogen werd gevraagd, mij zeker geholpen.” Ze ervaart de kernwaarden en mensgerichte cultuur bij a.s.r. als bijzonder plezierig en motiverend. “Een fijn bedrijf dat echt bij me past, ik zit op m’n plek, voel me als een vis in het water. Te lang heb ik tegen een overstap aangehikt, maar heb uiteindelijk een voor mijzelf goed en wijs besluit genomen.”    

Surinaams nest

Alida groeide als jongste op in een groot gemengd gezin in het huis van haar oma, met broertjes, zusjes, ooms en tantes, midden in Paramaribo. Het was een warm en veilig nest, soms net een mierenhoop met veel plezier en uiteraard gekibbel. Toen Alida 5 jaar was vertrok haar vader noodgedwongen naar Nederland. Hij was voorlichtingsambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Districtsbestuur en vreesde dat hij onder het militaire bewind van Bouterse aan de kant zou worden gezet, met alle gevolgen van dien. Het vertrek van papa was voor het gezin niet alleen een schok, maar ook een groot gemis. Alida groeide verder op met haar moeder, die ambtenaar was op het ministerie van Onderwijs, en haar oudere broer en zus. In die situatie, zonder vader, pakte Alida al snel verantwoordelijkheid. Ze voelde dat ze mamma moest ondersteunen, en trok daarin automatisch een deel van de zorg voor haar gezin naar zich toe. In deze fase van haar jonge leven was ze er vooral voor anderen. “Ik was braaf en deed mijn best”. Niet alleen omdat dat door de situatie nodig was, maar het kwam ook uit mijzelf, zo ben ik blijkbaar”.   
Haar vader zou zolang de militairen aan de macht waren, niet meer naar Suriname terugkeren. Gelukkig had Alida wel de gelegenheid hem regelmatig in Nederland op te zoeken. Ze heeft altijd een goede band met hem onderhouden en ontdekte dat haar liefde voor haar vader zich steeds hechter ontwikkelde en onvoorwaardelijk werd.        

Naar Nederland, maak er wat van!

Op 17-jarige leeftijd, na de afronding van haar middelbare school (VWO) maakt Alida de overstap naar Nederland, waar ze -uiteraard- wordt opgevangen door haar familie, ze gaat wonen bij haar broer in Amstelveen. Zij kiest, daartoe geënthousiasmeerd en aangespoord door haar vroegere buurmeisje, voor de studie Econometrie/Actuariaat aan de Universiteit van Amsterdam. En zo wordt het tot haar verbazing een andere dan haar gedroomde studie, want ze wilde altijd al kinderrechter worden. Studerend aan de UvA moet ze vooroordelen van enkele docenten overwinnen, die haar als vrouw en Surinaamse aanraadden een andere, makkelijker studie te kiezen. Want zij schatten in dat ze haar tanden zou stukbijten op de exacte studies actuariaat en econometrie, “Kun je dit wel aan meisje?”.  Ze wordt hierdoor extra gemotiveerd en laat het tegendeel zien, trekt onder andere op met haar inspirerende (studie)vriendin Kirsten de Vries en krijgt les van onder meer Tom Veerman, die een paar jaar verder in zijn studie zit. Alida studeert binnen vijf jaar in 2004 af aan de UvA bij professor doctor Rob Kaas over het onderwerp ‘Herverzekeringspremies Theorie en Praktijk’. Ze heeft intussen een bijbaan geregeld bij Consultant Mercer als werkstudent in het team van Marc Heemskerk. Vooral van haar mentor Lonneke Thissen, een van haar eerste voorbeelden als actuarieel professional, leert ze heel veel en wordt ze ingewijd in het actuariële (pensioen)domein, ontdekt gaandeweg de schoonheid van het actuariële ambacht. Hier komen ook haar competenties verder tot bloei en worden haar drijfveren steeds meer zichtbaar. Het net iets verder willen reiken in je ambities en in de stappen die je maakt, dan je zelf eigenlijk denkt te kunnen (Pippi Langkous indachtig). Dit sluit aan bij haar jeugd in Paramaribo waar zij bij haar broer en zus, ooms en tantes -als gedreven en lichtende voorbeelden- grote stappen in hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaan zag maken, “Ga ervoor en maak er wat van!”

Jonge actuarissen: wees betekenisvol!

Ze raadt startende actuarieel professionals aan er wat van te maken, zich te laten uitdagen en blijven ontwikkelen. Je hebt meer in je mars dan je denkt, je kunt groeien en jezelf ontvouwen door vooral te denken in je potentie en mogelijkheden. Je dient het alleen nog zelf te geloven en gewoon te doen! Investeer in jezelf en in het bijblijven van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. De technische ontwikkelingen in het actuariële domein gaan namelijk razendsnel. Wees proactief, vernieuw jezelf en pak uitdagingen die op je weg komen aan. Zet voor jezelf een stip aan de horizon, en werk daar stap voor stap naar toe, het actuariaat heeft toekomst! Nieuwe wet- en regelgeving zorgt voor veel uitdagingen en beweging in het actuariële werkveld. Je zult op deze reis van alles tegen komen en je koers soms veranderen, maar laat je niet tegenhouden!. Het gaat er uiteindelijk dan niet om wat je doet maar hoe je het doet. In dat laatste blijf je betekenisvol. Blijf als actuaris weg van het zoeken naar zekerheid en/of afwachten maar wees flexibel, pas je aan de veranderende omstandigheden aan en laat je inspireren door anderen om je heen.

Sterke vrouwen

Wanneer we het hebben over sterke vrouwen, dan noemt Alida als eerste haar moeder. Een jonge zelfstandige alleenstaande vrouw die de zorg heeft gedragen voor drie kinderen. Van haar moeder heeft ze haar sterk gemotiveerde werkattitude meegekregen die ze tot op de dag van vandaag met trots met zich meedraagt. Helaas is haar moeder 7 jaar geleden overleden na een langdurig ziekbed en nog steeds kan ze vol trots en met een glimlach op haar gezicht een mooi beeld van haar schetsen. Haar levensmotto “Jij alleen bent genoeg zoals je bent”, draagt ze nog steeds met zich mee. 
Alida noemt verschillende sterke vrouwen als haar inspiratiebronnen waaronder Maya Angelou en Oprah Winfrey. Intelligente Afro-Amerikaanse vrouwen die nergens voor terugdeinzen. Ze omarmen hun kwetsbaarheid en spreken zich daar openlijk over uit. Zo ook Michele Obama, een krachtige, erudiete en ambitieuze vrouw, die geen plek in de schaduw, maar naast haar man zocht, en die op een voor Alida aanstekelijke manier heeft ingevuld.

Persoonlijke groei en Ibiza

Toen Alida een jaar of 4 geleden bemerkte dat haar energieniveau sterk daalde, en ze op een aantal onderdelen in haar werk en ook persoonlijk steeds meer onvrede voelde, heeft ze besloten om hier serieus werk van te maken. In gesprek met een coach (“mijn bewustmaker”) heeft ze onderzocht hoe ze beter in balans en dichter bij haar gevoel zou kunnen komen, om prettiger en meer ontspannen te leven. Ze is samen met haar coach terug gegaan in haar (familie)verleden en heeft haar drijfveren, heeft demonen en valkuilen ontdekt. Haar wake up call in 2017 en het traject dat ze sindsdien met haar coach is gegaan, heeft ertoe geleid dat ze veel beter in haar vel zit en veel meer ontspanning in haar leven heeft gebracht, “van hoofd naar hart”. Ze is veel meer bij zichzelf gekomen en kan ook de demonen uit het verleden beter herkennen, plaatsen en neutraliseren. Zo creëert ze ‘me time’ om los van de waan van de dag te komen en na te denken over zichzelf, haar werk en haar relaties met mensen en haar omgeving. Ze raadt in dit kader ook iedereen aan het boek ‘De fontein, vind je plek’ van Els van Steijn te lezen en de wijze lessen toe te passen. 
In het voorjaar van 2022 heeft ze een trip naar Ibiza op de planning staan met haar intervisie club en een aantal andere professionals uit haar omgeving, waar ze zullen deelnemen aan een stilteretraite, waar ze erg naar uit ziet. De bekende en beroemde locaties op dit feesteiland zijn niet aan haar besteed, maar je weet het nooit…

Wereldreis

Als ik haar naar haar plannen voor de toekomst vraag, noemt ze als eerste: er zijn voor haar beide kids (10 en 15 jaar). Ze voelt een sterke verantwoordelijkheid om hen te begeleiden naar een goede plek in de maatschappij. “Ik wil er voor hen zijn, zoals ik zelf vroeger ook ben omringd door mensen die het beste met mij voor hadden”. En daarnaast de kunst blijven leren om meer “los” te laten en daarmee toch meer ruimte te ervaren om zodoende nog meer te genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft. “Wat ik op mijn persoonlijke reis tot nu toe heb geleerd is dat een carrière niet je leven is, maar je leven is wie je wilt zijn”.  Maar er is meer… Zo zou ze heel graag een sabbatical van 3 maanden willen plannen om een wereldreis te gaan maken. Waar haar reis heen gaat voeren weet ze nog niet, maar het ligt voor de hand dat ze ook Suriname en Paramaribo zal aandoen, waar ze in het altijd drukke, gezellige en warme gezin haar levensreis ooit begon.