vergrootglas
Vacatures in Riskmanagement
Lot Salemink, Senior Adviseur

Continuous Process Monitoring, Risk Technology als basis voor geïntegreerd risicomanagement.

Interview met Lot Salemink, Senior Adviseur - Dominic Parewijck, Manager Financial Services Risk Advisory EY

Vraag net afgestudeerden in bijvoorbeeld Information Technology of Computer Science waar ze willen werken en je zou als antwoord de namen van de internet-kolossen of California Start-Ups verwachten.

Niets is minder waar. Voor echte ‘Techies’ is er in de financiële sector namelijk veel te halen en te winnen! De sector loopt, ten opzichte van vele andere sectoren, traditioneel achter technologische ontwikkelingen aan. Zij kent een enorme legacy aan systemen en software; je zou kunnen stellen dat de echte ‘Technology – Bang’ hier nog moet komen.

Fintech
Kijkend naar de ontwikkelingen in de markt, staan we absoluut aan de vooravond van een echte digitale revolutie in de financiële sector, stelt Dominic Parewijck, Manager Risk Advisory bij EY.

De zogenaamde Fintech ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen en ze zullen de kern van het bankieren en verzekeren veranderen. Aanpassingen hierop zijn voor deze organisaties ingrijpend en grootschalig. Met onze kennis en solutions (waaronder bijvoorbeeld Continuous Process Monitoring, ‘CPM’, onderdeel van Risk Advisory binnen EY)  kunnen we ze daarbij uitstekend ondersteunen.

Met CPM bieden wij het management van onze klanten een systeem om fouten en dus risico’s tot een minimum te beperken. Risk Technology wordt gebruikt om processen te monitoren, te verbeteren en uit te voeren. Door data analyse te combineren met risk technology brengt onze aanpak klanten inzicht in hun data en verbetering in de controle over hun processen. Met onze tooling kun je tekortkomingen in processen detecteren, opvolgen en de voortgang monitoren. Het gaat uit van geïntegreerd risicomanagement waarin operationeel management (een combinatie van business en IT), Risk Management en Internal Audit nauw samenwerken.

Operationeel
De focus van onze projecten is breder dan alleen risk technology. We richten ons ook op het maatschappelijk belang en de zorgplicht van financiële instellingen. Conduct Risk is één van de hot items. Door toepassing van slimme technologie zorgen we er voor dat onze klanten kunnen omgaan met de uitdagingen in de markt rondom mis-selling, Know Your Customer, money laundering etc. ´Waarom werken in het CPM team zo ontzettend uitdagend is, kan ik het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld´, stelt Lot Salemink, Sr Adviseur Risk Advisory EY.

‘CPM vormt als Risk Technology team de link tussen alle interne en externe stakeholders. Afgelopen anderhalf jaar ben ik betrokken geweest bij verschillende remediation programma´s, waarbij we onze klanten helpen in het herstellen van het vertrouwen van de markt in de sector. In opdracht van de FCA (evenknie AFM) zijn banken verplicht hun klantenportefeuille volledig te doorlopen om op basis van de afgegeven criteria contracten te beoordelen op onvolkomenheden, in dit geval specifiek de mee verkochte rentederivaten. Vervolgens dienen ze vast te stellen of er sprake is van schade en te bepalen wat de hoogte van de schadeloosstelling is. Voor onze klant een immens project, waarbij tienduizenden dossiers moeten worden gecontroleerd en waarbij honderden medewerkers betrokken zijn. Marktbreed is er inmiddels meerdere miljarden schadevergoeding uitgekeerd. Deze herstelwerkzaamheden vormen vervolgens weer de basis voor verbeterprocessen om te voorkomen dat soortgelijke problemen zich niet opnieuw voordoen. Zo draag ik bij aan continue verbetering’.

‘Met een team van circa 20 collega´s hebben wij invulling gegeven aan deze projecten; zo adviseer ik onze klant over de inrichting van zijn processen en het oplossen van incidenten met behulp van technologie. Ik maak complexe financiële processen inzichtelijk en orden deze zodat ze op de meest efficiënte manier kunnen worden behandeld. Daarbij werk ik nauw samen met het technische team. Zodra de tool aangepast is op de applicaties van de opdrachtgever, is het belangrijk om de voortgang inzichtelijk te houden en de risico’s te beheersen. Op basis van de data die het systeem oplevert kunnen we het proces volgen, interne controles uitvoeren en waardevolle management rapportages opleveren.

Als onderdeel van het functionele team is vooral de afwisseling in het werk leuk: het analyseren van data, organiseren van workshops met de klant, het geven van demo’s (visualisatietechnieken) en het schakelen met het technische team horen hier allemaal bij. Kortom, never a dull moment! Bovendien houdt het werken in het buitenland, met teams op veel verschillende locaties en het contact met allerlei afdelingen binnen de bank, het werk uitdagend. Als je van afwisseling houdt, flexibel bent en een gezonde interesse hebt in de financiële sector is dit werk vast iets voor jou.’

Technisch
Dominic Parewijck is als manager Risk Technology ook verantwoordelijk voor de technische kant van CPM projecten. ´De complexiteit van zo´n proces is dat beoordelingen vanuit verschillende invalshoeken al dan niet leiden tot actie. Dossiers worden beoordeeld op juridische, fiscale en financiële aspecten. Wil je dat kunnen vastleggen in een systeem dan moet je als Adviseur niet alleen IT-kennis meebrengen maar het ook weten te plaatsen binnen het kader van markt- en productkennis. In het voorbeeld van Lot moet je dus voeling hebben met rentederivaten, de daarbij horende risico´s en de rol die een bank daarin vervult. Daarom werken we ook intensief samen met collega´s uit andere disciplines. De kruisbestuiving die ontstaat, is essentieel voor onze dienstverlening. Dat is dan weer goed voor onze klanten en je eigen ontwikkeling!’

Als de financiële wereld jou boeit, je het leuk vindt om in een internationale en dynamische omgeving te werken en je het niet erg vindt om te blijven leren en soms buiten je comfortzone te stappen, dan is een rol bij EY binnen het CPM team wellicht iets voor jou.

Binnen dit team werken professionals met een internationale mindset die de dynamiek van een global organisation waarderen. We vinden het leuk om in een divers, multicultureel team slimme oplossingen te bedenken om onze klanten verder te helpen. Zowel vanuit de operationele als technische kant zoeken we Consultants die verandering voor onze klanten tastbaar kunnen maken.

Lees hier meer over de rol van Senior Advisor Continuous Process Monitoring.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 6-11-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp