vergrootglas
Vacatures in Riskmanagement
Muriel van den Berg

De APC slaat een brug tussen de academische vooropleiding en de actuariële werkpraktijk.

Interview met Muriel van den Berg - opleidingsdirecteur APC aan de UvA

Kan je iets zeggen over de studenten?
Studenten die de Actuarial Practice Cycle (APC) gaan volgen hebben allemaal een master of science afgerond in actuariële wetenschappen of verwante opleidingen zoals econometrie, natuur- of wiskunde, aangevuld met actuariële vakken en meestal al een aantal jaren werkervaring. De gemiddelde leeftijd is 30-35 jaar, maar we zien in de laatste jaren ook jongere studenten en studenten met veel meer ervaring die zich aangetrokken voelen tot de nieuwe ontwikkelingen in het actuariële veld (zorg, telematica, big data) en de soft skills die we aanbieden.

Hoe moeten wij de opleiding plaatsen?
De APC slaat een brug tussen de academische vooropleiding en de actuariële werkpraktijk. Het is de afsluitende beroepsopleiding om de AAG titel te krijgen. We hebben de APC de laatste jaren steeds realistischer gemaakt. De studenten verdiepen zich gedurende een jaar (30 EC) in zes actuele casussen. Een recente is de module Zorgactuariaat die door Kamiel van Langen en Judith Houtepen wordt verzorgd. En Bram Wouters en Katrien Antonio besteden in hun nieuwe module ruim aandacht aan telematica en bijbehorende programmeervaardigheden in R. Deze nieuwe modules ontstaan naar aanleiding van vragen en behoeftepeilingen onder studenten.

Hebben studenten dan veel invloed op het curriculum?
Misschien is het typisch Amsterdams, maar studenten spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van het curriculum. Zij zijn degenen die straks in de praktijk aan de slag moeten en voorbereid moeten zijn op een snel veranderend werkveld. Studenten moeten kunnen omgaan met steeds uitdagender kwantitatieve vraagstukken en tegelijkertijd kunnen verwoorden waar ze mee bezig zijn en wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Daarom balanceren we tussen harde techniek,  echt de diepte in bij vakken als Insuretech en tegelijkertijd de ontwikkeling van de student ‘als mens’. We stimuleren de mondigheid van onze studenten waardoor we ook sneller kritiek krijgen als een college tegenvalt of als een opdracht te makkelijk of te ingewikkeld is. Dat maakt voor ons als opleidingsdirectie wel dat we continue bezig zijn. Elk jaar worden er aanpassingen gedaan aan de modules.

Wat doen studenten na de APC?
Veel studenten maken na de APC een bewuste carrière stap, een stap omhoog binnen het bedrijf. Andere studenten switchen binnen het veld, zoeken een ander type baan omdat ze kennelijk hebben geleerd waar ze beter tot hun recht komen. Het toont volgens mij aan dat ze geleerd hebben naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Misschien is dat ook wel het onderscheidende kenmerk van een goede actuaris: technische skills, maatschappelijke sensitiviteit en een goede zelfreflectie.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 5-12-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp