Vacatures in Riskmanagement
Giel de Visser

Een bedrijf opzetten als start van je loopbaan. Hoe leuk is dat!

Interview met Giel de Visser - Consultant FRM, KMPG

Een bedrijf opzetten als start van je loopbaan. Hoe leuk is dat! Het overkwam Giel de Visser. Hij studeerde Financial Engineering & Management aan de Universiteit Twente. Zijn scriptie schreef hij in samenwerking met KPMG en vervolgens solliciteerde hij bij de afdeling Financial Risk Management.

‘Voor mijn eerste opdracht werd ik betrokken bij de aanvraag van een vergunning voor de beheerder van investeringsfondsen. Het betrof hier een institutionele vermogensbeheerder die de extern beheerde beleggingsfondsen weer zelf wilde beheren. In de praktijk betekende dit dat er een heel nieuw bedrijf opgezet moest worden, dat voldeed aan de eisen die de toezichthouders daaraan stellen. Deze zogenaamde AIFM-richtlijn (Alternative Investment Fund Managers Directive) stelt eisen aan een organisatie met betrekking tot onder andere het minimum aan te houden kapitaal, de interne bedrijfsvoering, het risk framework en de governance.

Ook moet je zorgen voor een onafhankelijke waardering en risicometing van de activa. Hoe zorg je dat dagelijks betrouwbare data beschikbaar komt zodat de beurskoers van ieder fonds kan worden vastgesteld en inzichtelijk gemaakt voor participanten. Je leest je in, praat met ervaren collega’s, gaat met de klant om tafel en werkt een plan van aanpak uit. Dan ervaar je hoe complex volwassen organisaties en processen kunnen zijn. Zo hadden wij te maken met meer dan 20 externe partijen, allemaal schakeltjes in de keten, om de uiteindelijke koersnotering vast te kunnen stellen. Wel geweldig natuurlijk dat je de verantwoordelijkheid krijgt dat allemaal uit te zoeken en een oplossing te bedenken. Dat is de werkwijze van KPMG, het is geen trucje maar je wordt van begin af aan, gedwongen na te denken hoe je zaken het beste kunt aanpakken.’

Bewustzijn creëren
Binnen dit project heb ik meegeholpen aan de vergunningaanvraag, opbouw en implementatie van  risicomanagement en kapitaalbeheer tot aan de uiteindelijke migratie van de beleggingsfondsen. Dat maakt consultancy werk zo leuk. Het aanbod aan opdrachten is ongelofelijk breed. Als groentje is dat natuurlijk al snel zo, maar ook mijn ervaren collega’s kijken daar nog steeds zo tegenaan.

Op dit moment werk ik aan een opdracht om samen met een verzekeraar de risicomanagementfunctie opnieuw in te richten. Grootste uitdaging daarbij is om de noodzakelijke veranderingen zo te brengen dat het geen verplichting is vanuit wet- en regelgeving, maar de intrinsieke wens van de risk professionals om de kwaliteit van hun werk en rol te verbeteren. Dat is de ware kunst van consultancy en daarin heb ik nog veel te leren.

Blockchain voor verzekeraars
Naast mijn dagelijks werk heb ik de kans gekregen om mij te verdiepen in blockchain toepassingen voor verzekeraars. Daarin heb ik ook contact met KPMG collega’s en klanten in het buitenland. Wil jij ook sturing geven aan je eigen loopbaan en zoek je afwisseling en vrijheid, dan komen we graag met je in contact.’

Lees meer over de rol van Consultant FRM

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 03 juni 2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956