Vacatures in Riskmanagement
Willem van Leeuwen

Groei Compliance

Interview met Willem van Leeuwen - Michael Page Risk & Compliance

De dag dat wij Willem van Leeuwen interviewen, levert het aandeel Volkswagen ruim een derde in. Daarmee gaat € 27 miljard in rook op. Het concern hangt bovendien een miljardenboete boven het hoofd als bewezen wordt dat men opzettelijk de Clean Air Act heeft overtreden.

Op haar website stelt Volkswagen het volgende: We have created a compliance network throughout the Volkswagen Group which brings together the expertise of compliance officers in the brands and companies and of various Group bodies. Hoe heeft een dergelijk incident dan toch plaats kunnen vinden?

Willem van Leeuwen daarover: ´Ik merk dat de rol van Compliance in het bedrijfsleven tot op heden vooral incident gedreven is, waar een meer proactieve over-all 'risk based' houding wenselijk zou zijn. Deze situatie is vergelijkbaar met de financiële dienstverlening circa 15 jaar geleden. Compliance is binnen corporates nog vaak het domein van juristen die wet- en regelgeving vastleggen op papier en voorbij gaan aan de gedragsverandering die nodig is om compliance daadwerkelijk te borgen. Maar mondjes maat komt daar verandering in. Wellicht dat een dergelijk incident de ogen verder opent en men open staat voor de lessen die geleerd zijn binnen de financiële dienstverlening.´

Arbeidsmarkt
´Want binnen die financiële dienstverlening heeft Compliance inmiddels diverse stadia van ontwikkeling doorgemaakt. Van rule based naar principle based, van incident gedreven naar pro-actief, van sec handhaving door controle, naar focus op cultuur en gedragsverandering. Afgaande op de vraag uit de markt verschuift de rol van Compliance nog dichter naar de business. Van Compliance Officers wordt gevraagd dat ze het contact zoeken, verbinding maken en vanuit de eigen expertise bijdragen aan de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen.

Naast dat de rol van de Compliance Officer aan het veranderen is, neemt ook de hoeveelheid wet- en regelgeving die op de bedrijven afkomt toe. In combinatie met het stringentere weer meer rule based toezicht door de ECB ten opzichte van DNB leidt dit tot een enorme toename van het werkaanbod. Niet gek dus dat de vraag naar professionals stijgt en daarin zelfs overspannen vormen begint aan te nemen.

Loopbaanperspectief
En daar waar schaarste ontstaat, begint het getrek aan de professional. Maar welke keuze hier in te maken? Geen organisatie is gelijk en zo ook de rol van de compliance officer niet. Dat vraagt om een genuanceerd profiel. Wat past bij jou? Om daar zicht op te krijgen is het belangrijk na te gaan welke doelen je nastreeft vanuit een reëel beeld op de eigen competenties. Vanuit onze branche-expertise helpen wij kandidaten bij dit bewustwordingsproces zodat de juiste keuzes worden gemaakt ten aanzien van opleiding, horizontale promotie of de overstap naar een nieuwe werkgever.

Wil je vrijblijvend met ons sparren over je loopbaan, maak dan een afspraak met Willem van Leeuwen via 020 – 578 99 67.

Doe mee aan ons Compliance onderzoek
Michael Page Risk & Compliance is benieuwd naar uw mening over de huidige en toekomstige arbeidsmarkt in uw werkomgeving. Wij ontdekken graag wat de trends in de markt zijn en nodigen u daarom uit om de onderstaande vragenlijst in te vullen.

Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer vijf minuten tijd in beslag en de resultaten zullen naderhand met u worden gedeeld. De deelname is volledig anoniem en uw antwoorden zullen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en discretie worden verwerkt.

Ga naar de vragenlijst

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 30-9-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956