vergrootglas
Vacatures in Riskmanagement
Olaf Gerritse

Iedereen is zich zeer bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we dragen.

Interview met Olaf Gerritse - toezichthouder specialist DNB

"Gestart als trainee heb ik in relatief korte tijd kennis mogen maken met drie verschillende divisies binnen De Nederlandsche Bank. Wat daarbij opvalt, is het enthousiasme en de bevlogenheid van de mensen. Overal waar ik kom zijn collega’s geïnteresseerd in waar je mee bezig bent en delen ze graag hun expertise. Iedereen is zich zeer bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we dragen als toezichthouder en centraal bankier. Dat motiveert en daagt uit het beste uit onszelf en uit de ander te halen. Ieder voor zich en als team zijn we gepassioneerd met ons vak bezig in de wetenschap dat wat we doen, er ook echt toe doet."

"Ik startte mijn traineeship binnen de divisie Toezicht verzekeraars waar ik betrokken was bij de beoordeling van interne modellen in het kader van Solvency II. Vervolgens maakte ik de overstap naar de divisie Financiële markten waar ik binnen de afdeling Asset management verantwoordelijk was voor het beheer van de dollar reserves. Het traineeship werd afgesloten binnen de divisie Toezicht banken met de beoordeling van securitisaties en derivaten in het kader van de Asset Quality Review.

Rond die periode, nu een jaar geleden, ging de bankenunie van start en kreeg het on-site toezicht op banken vorm. Voor mij een geweldige uitdaging om bij deze nieuwe divisie binnen DNB aan de slag te gaan en daarnaast voegt het ook een internationale dimensie toe. We voeren verdiepende onderzoeken uit bij de instellingen zelf. Ter plekke pakken we een onderzoeksvraag op en proberen aan de hand van interviews en boekenonderzoek de gang van zaken zuiver in beeld te krijgen. Zo leggen we potentiële risico´s bloot en maken die bespreekbaar met het management. Enerverend werk waarbij je veel leert over de sector en de werking van individuele banken.

Sinds ik bij de divisie On-site toezicht en bancaire expertise werk ben ik betrokken bij de beoordeling van bedrijfsmodellen en strategieën van banken. Waar verdienen ze hun geld mee, hoe levensvatbaar is die strategie, waar liggen de risico´s? Wat we daarbij onder andere doen is alternatieve scenario’s loslaten op die bank. Op die manier wordt duidelijk waar de kwetsbaarheden in het systeem liggen. Daarbij gaan we natuurlijk niet over één nacht ijs. Als je het senior management van een grote bank wilt challengen op hun strategie moet je goed weten waar je over praat. Twee maanden diepgravend onderzoek ten opzichte van soms meer dan 20 jaar werkervaring, dat leidt soms tot een ogenschijnlijke onevenwichtigheid. Maar met onze marktbrede kennis en inhoudelijke expertise gaan we die uitdaging graag aan."

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 11-5-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp