Vacatures in Riskmanagement
Erik van Marle

No risk, no fun!

Interview met Erik van Marle - directeur Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement

Is het aanstellen van een Chief Risk Officer de doodsteek voor Risicomanagement?
´Ik ben steeds vaker geneigd te denken van wel. Zodra een Risk Officer Chief wordt, ontstaat er een verkeerde verantwoordelijkheid. Ten eerste heeft iedereen in de board in het algemeen duidelijke taken en verantwoordelijkheden, een op een gekoppeld aan de prestaties van de organisatie. De CRO is daarmee dan verantwoordelijk voor de risico’s?! Dit kan dus nooit het geval zijn want voor risico’s voel je je alleen verantwoordelijk als je ook iets kan met de upside ervan. Zonder risico geen rendement. Ten tweede wordt het risicomanagement daarmee veel te veel opgehangen aan structuur, systeem, compliance en bureaucratie. Terwijl het juist draait om de houding en het gedrag van het management.´

Moet je risico's zoveel mogelijk mijden?
Aan het woord is Erik van Marle, hij is een van de oprichters van het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement. ´Organisaties hebben ambities en doelstellingen. Op weg daar naartoe krijgen zij beslist te maken met risico’s. Risico’s die het behalen van deze doelstellingen in de weg kunnen staan, of zelfs het voortbestaan van de organisatie kunnen bedreigen. Het is een misvatting om te denken dat je die risico´s moet mijden. Juist niet; no risk, no fun. Risk Management is meer dan een rekenexercitie. Effectief Risk Management is het op gang brengen van een permanent proces van reflectie. Door de dialoog aan te gaan wordt de relatie tussen doel, risico en prestatie helder. Weet je dat te organiseren, dan wordt risicomanagement synoniem aan ondernemen en anticipeer je voortdurend op wijzigende (markt) omstandigheden. Daarin ligt de ware uitdaging voor de CRO.

Welke rol speelt Risk Management bij de innovatie van verzekeraars?
Het business model voor verzekeraars gaat veranderen. Alleen al de groei van het directe kanaal ten opzichte van het intermediair, dwingt tot het maken van rigoreuze keuzes. Eenvoudig zal dat niet zijn. KLM tover je tenslotte ook niet een, twee, drie om in een budget maatschappij. De organisatie is doordrenkt met servicedenken en dat geldt ook voor traditionele verzekeraars. En toch zal men in beweging moeten komen. Voor dit proces is het van belang dat reflectie tussen organisatie en markt wordt georganiseerd. Nu heeft de gemiddelde werknemer van een (intermediair gerichte)verzekeraar maar weinig gevoel bij de klant. Maak je een fout dan wordt je niet rechtstreeks gecorrigeerd door diezelfde klant. Zo liepen we onlangs tegen de case aan waarbij men verzuimd had een grote groep polishouders uit te betalen. Pas na 6 maanden kwam de klacht hierover via de RvB op de afdeling terecht. Door op alle niveaus reflectie te organiseren en hierover de dialoog op te starten, kan Risk Management de organisatie helpen effectief te innoveren en de daaraan verbonden risico’s beheersbaar houden.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 15-12-2014
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
             
×

Wil je ons helpen onze sites te verbeteren?

CareerGuide en haar niche vacaturesites bestaan alweer bijna 20 jaar. In die jaren zijn we meegegroeid met de digitale ontwikkelingen en de wensen van onze bezoekers.

Om nog beter inzicht te krijgen in de (toekomstige) wensen en behoeftes van onze bezoekers, hebben we een enquete opgesteld. Want goed genoeg is ons niet goed genoeg, we willen graag de toekomst een stap voor zijn! Wil je ons hiermee helpen door onderstaande enquete in te vullen?

>> Ga naar de enquete

Het onderzoek zal ongeveer 5 minuten van je tijd in beslag nemen. Er zal betrouwbaar met je gegevens worden omgegaan en de resultaten worden geheel anoniem verwerkt.