vergrootglas
Vacatures in Riskmanagement
Rochelle Degens

Richting geven aan technologische ontwikkelingen

Interview met Rochelle Degens - Teamleider OPIT - AFM

Hoe meet je de kwaliteit van het hypotheekadvies van een robo-adviseur? Hoe bewaak je de belangen van de consument als beleggingsbeslissingen op basis van machine learning of kunstmatige intelligentie worden genomen? Wat als een handelsplatform te maken krijgt met cybercriminaliteit? Het zijn  enkele voorbeelden van de vraagstukken waar de professionals van OPIT-team dagelijks mee te maken krijgen. OPIT is de centrale afdeling binnen de AFM die verantwoordelijk is voor het toezicht op operationele en IT-risico’s van financiële ondernemingen en accountantsorganisaties.

Rochelle Degens is Teamleider Operationele & IT risico’s. Ze studeerde Technische Bedrijfskunde en heeft een achtergrond in IT Audit/Risk assurance en advisory. ‘Toen ik terugkwam uit Australië waar ik voor Commonwealth Bank Australia werkzaam was binnen Group Audit & Assurance, kwam ik toevallig in contact met de AFM. Gezien alle technologische ontwikkelingen die de financiële dienstverlening sterk veranderen, heeft de AFM rond dit thema een expertiseteam opgezet. Een geweldige uitdaging om daar deel van uit te maken.

Vormgeven van beleid
Een deel van ons werk bestaat uit de  risico’s die voortkomen uit de technologische vernieuwingen in kaart brengen en daarvoor sectorbrede kaders te stellen om ze beheersbaar te houden. Een mooi voorbeeld daarvan is robo-advies: hierin neemt de robo-adviseur het werk van de fysieke adviseur volledig over. De inventarisatie is gedigitaliseerd en het advies wordt volledig geautomatiseerd geproduceerd en gecommuniceerd. Wij bedenken met ons team het format waarlangs een dergelijk systeem kan worden getoetst op kwaliteit, betrouwbaarheid en consistentie. Om de sector richting te geven, communiceren we onze verwachtingen in visies of principes. Deze worden vervolgens vertaald naar toezichtsinstrumenten waarmee we de markt beïnvloeden. Dat vergt wel wat van je creativiteit. Als IT Auditor geef je richting aan technologische ontwikkelingen met als doel; bescherming van de consument, belegger en een beheerste bedrijfsvoering van ondernemingen. Daarbij werk je ook vaak samen met collega’s van De Nederlandsche Bank en draag je bij aan beleidsvorming op internationaal niveau via de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) en IOSCO (International Organization of Securities Commissions).

Onderzoek doen bij ondernemingen
Naast beleidsontwikkeling voert OPIT  gericht onderzoeken uit, bijvoorbeeld naar de datakwaliteit of informatiebeveiliging van financiële ondernemingen of als gevolg  van gemelde incidenten. Onze expertise wordt daarbij door collega Toezichthouders uit de verschillende domeinen ‘ingehuurd’. Dat maakt ons werk des te leuker want we komen werkelijk overal, bij market makers, beleggingsinstellingen, handelsplatformen, accountantsorganisaties, verzekeraars, banken en pensioenfondsen.

Heb jij een achtergrond als IT of operational Auditor en durf je de verantwoordelijkheid te nemen om het toezicht van de AFM richting te geven, dan komen we graag met je in gesprek. Naast vakinhoudelijke kennis is het belangrijk dat je als Toezichthouder binnen OPIT creatief  durft te denken en zelf kaders weet te bepalen. Je staat voor je expertise en bent daardoor overtuigend en gerespecteerd.’

Lees meer over de rol van IT Auditor

 

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 16-4-2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp