vergrootglas
Vacatures in Riskmanagement
Femke van de Looveren

Risk Management vormt het DNA van een onderneming

Interview met Femke van de Looveren - Senior Advisor Financial Services Risk, EY

´De wijze waarop een onderneming haar risicomanagement heeft ingericht behoeft vaak meer aandacht dan de daadwerkelijke beheersing van de risico´s. Wanneer een heldere formulering van de risicobereidheid van een onderneming ontbreekt, is het lastig keuzes maken in het al dan niet afdekken van risico´s. En de aanwezigheid van een sterke risicocultuur binnen een organisatie is voor een groot gedeelte afhankelijk van de ‘tone at the top’. Risk Management is dus meer dan het ontwikkelen van technisch geavanceerde modellen, het afvinken van lijstjes of het braaf volgen van de richtlijnen van toezichthouders’.

Femke van de Looveren is Senior Advisor Financial Services Risk bij EY. 'Risk Management vormt het DNA van de onderneming en is daarmee een belangrijke drijfveer voor de strategische keuzes en inrichting van een organisatie’. In haar dagelijkse werk binnen de verzekeringssector ziet Femke dat verzekeraars deze slag nu aan het maken zijn. Daar waar nieuwe wet- en regelgeving als Solvency II eerst nog gezien werd als de zoveelste verplichting, wordt het nu omarmd als leidraad in het ondernemerschap. ‘Dit komt de transparantie aan stakeholders ten goede en stelt de belangen van de consument/polishouder centraal’.

Risk Management raakt daarmee alle onderdelen van de procesketen van een verzekeraar. Van productontwikkeling tot polisverwerking en van prijsstelling tot kapitaalallocatie. ‘Die breedte maakt mijn werk als risk adviseur zo interessant. Momenteel ben ik betrokken bij de implementatie van Solvency II vereisten bij een grote verzekeraar. In dit traject help ik deze organisatie met het identificeren en beoordelen van de risico´s verbonden aan hun strategie. Lang niet alles is te kwantificeren. Hoe maak je bijvoorbeeld integriteit of klantbelang meetbaar?

Een van mijn andere projecten betreft de (her)inrichting van een risk management afdeling. Aan de hand van interviews vorm je je een beeld van de huidige stand van zaken. Daaruit bleek onder andere dat het lastig is de scheiding tussen 1e en 2e lijns risk management taken strikt door te voeren. In de markt merken wij dat veel organisaties hier tegen aan lopen. De grootste uitdaging is om de business eigenaarschap te laten nemen van de risico’s die zich voordoen in de processen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Wij helpen onze klanten het belang van functiescheiding in te zien en dit op een juiste en passende wijze te implementeren.

Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is de diversiteit en intensiteit van de projecten waar ik bij EY mee te maken heb fantastisch. Het stelt me in staat veel te zien, te ervaren en te leren. Is dat ook iets voor jou? Dan ga ik of een van mijn collega’s graag met je in gesprek.

Lees meer over de mogelijkheden binnen EY

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 6-1-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Riskcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp