ESG speelt een steeds grotere rol in de gehele organisatie

Hanna Spanier werkt sinds februari 2020 als ESG-analist bij Blue Sky Group. Een leuke, uitdagende functie, waarbij haar werkzaamheden uiteenlopen van onderzoek naar klimaatverandering tot het opnemen van een podcast over duurzaamheid van een van de pensioenfondsen. 

Wat is jouw rol binnen Blue Sky Group?

Ik ben ESG-analist bij Blue Sky Group. ESG staat voor Environmental, social and governance. Ik houd mij dus bezig met de milieu-, sociale- en governance aspecten van het beleggen. Zo help ik Blue Sky Group en onze klanten met het vormgeven en uitvoeren van het verantwoord beleggingsbeleid. Daarbij werk ik veel samen met diverse afdelingen, omdat afstemming belangrijk is. Hierdoor zie ik ook dat ESG een steeds grotere rol gaat spelen in de gehele organisatie.

Hoe ziet een werkdag voor jou er uit?

Mijn werkdagen zijn erg verschillend. Sommige dagen zitten vol met uiteenlopende vergaderingen, met onderwerpen als nieuwe EU wet- en regelgeving, rapportage-eisen voor externe vermogensbeheerders, het uitvoeren van stemmen en engagement en het vormgeven van de websites van klanten. Stemmen heeft betrekking op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven. Engagement gaat over het gesprek aangaan met bedrijven waar je in belegt. Zo kunnen wij invloed uitoefenen op het bestuur en duurzaamheidsbeleid van de bedrijven waarin belegd wordt.

De vergaderingen zijn deels intern maar ik spreek ook vaak met andere pensioenfondsen en vermogensbeheerders om kennis uit te wisselen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met klanten over bijvoorbeeld het verder ontwikkelen van het verantwoord beleggingsbeleid. Ik werk ook veel zelfstandig, ik doe nu bijvoorbeeld onderzoek naar klimaatverandering en specifiek het meten van CO2-uitstoot van de beleggingsportefeuilles.

Wat is een project waar je aan hebt meegewerkt, waar je trots op bent?

Ik heb laatst meegedaan aan een podcast voor het Algemeen Pensioenfonds KLM over verantwoord beleggen. Het was erg leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd. Tijdens deze podcast gingen we in gesprek met twee deelnemers van het fonds, over het onderwerp duurzaamheid en de manier waarop het pensioenfonds daarmee omgaat. Door deze podcast gaat het onderwerp verantwoord beleggen meer leven bij de deelnemers. Het is een toegankelijke manier om informatie te delen. En nog belangrijker: om deelnemers te betrekken bij hun eigen pensioen. 

Benieuwd naar de podcast?

In een vraaggesprek met Hanna delen Pierre Stumpf (oud-medewerker KLM) en Ramona Krieger (medewerker KLM) hun kijk op duurzaamheid, maken we kennis met de rol van hun pensioenfonds hierin en de onlosmakelijke relatie tussen een goed en een duurzaam pensioen.

Beluister de podcast